De wereld rondreizen zonder je baan op te zeggen

De wereld rondreizen zonder je baan op te zeggen

Het lijkt tegenwoordig soms alsof iedereen de loterij heeft gewonnen. De een na de ander zegt zijn of haar baan op en trekt de wijde wereld in met een enkeltje richting ‘avontuur’. Daar zit je dan, met je verplichtingen, je vaste baan en je verantwoordelijkheden. Je 9-tot-5 dagen jaloers weg te slijten achter een bureau terwijl je rekeningen je bankrekening leeg vreten.

Leg je hier niet bij neer. Ook jij kan de wereld rondreizen zonder alles dat je hebt opgebouwd op te geven. Leer je reismogelijkheden optimaal te gebruiken zonder je opgebouwde carrière op te hoeven offeren. Een reiswens gepaard met een gewaardeerde carrière kent twee obstakels: tijd en geld. Wij helpen je met een aantal tips op weg die beide problemen uit de weg ruimen en je helpen jouw reismogelijkheden te optimaliseren.

Tijdbesparende tips

1. Wees efficiënt met je vakantiedagen – planning is key!

Als Nederlanders mogen wij nog van geluk spreken met een door de overheid ingesteld minimum van 20 vakantiedagen per jaar + dertien wettelijke feestdagen.

Je twintig vakantiedagen komen tot uiting in twintig werkdagen. Plan deze niet aaneengesloten in maar plak er per vijf werkdagen twee weekenden aan vast. Zo heb je vier keer negen aaneengesloten dagen vakantie. Oftewel, 36 dagen. Als je dan ook nog eens per vakantie een feestdag meepakt lever je vijf vakantiedagen in en krijg je er tien terug. Zo kan je vier keer een tiendaagse reis maken. Plak je een feestdag aan een weekend, dan heb je direct een 4-daagse trip. Als je dus goed plant, kunnen jouw twintig vakantiedagen veel meer waard zijn.

Houd er rekening mee dat deze dagen zeer geliefd zijn bij je collega’s en bij vakantiegangers waardoor de prijzen hoger zijn en je concurreert om de dagen. Dit betekent dat je goed van tevoren moet inplannen en je vakantiedagen ruim op tijd moet inplannen.

2. Bewaar een aantal just-in-case dagen.

Je vakanties vooruit plannen is verstandig maar bewaar altijd een aantal dagen, just in case. Vaak kan je na afloop van drukke vakantieperiodes error-fares en hidden deals tegenkomen waarmee je opeens spotgoedkoop een (anders) duurdere interessante reis kan maken, het zou dan zonde zijn als je al je vakantiedagen al hebt opgenomen en geboekt.

3. Verleng je werkreizen.

Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar heb jij een baan waar je ook wel eens voor mag reizen? Maak hier dan zoveel mogelijk gebruik van. Werk je bijvoorbeeld bij een reisbureau waarvoor je 5 dagen op studiereis gaat? Neem dan aantal extra vakantiedagen op en vertrek eerder, of blijf langer en plak er een dichtstbijzijnde bestemming aan vast waar je anders misschien nooit geweest zou zijn.

Geldbesparende tips

1. Elimineer onnodige dagelijkse uitgaven.

Het klinkt als de meest voor de hand liggende manier om reisgeld bij elkaar te rapen en toch doen velen het niet. Probeer onnodige uitgaven te elimineren uit je dagelijkse routine. Haal jij elke dag op het station een croissantje en een bakje koffie op de heenweg en op de terugweg nog even wat te snacken? Reken de kosten hiervan eens uit. Dit kan al heel gauw om €100 per maand gaan, €1.200 per jaar. Oftewel, een uitgebreide tiendaagse vakantie op Bali.

2. Budgeteer zo goed mogelijk.

Kijkend naar je spaarrekening, je inkomen en je uitgavepatroon kan je berekenen hoeveel je per jaar kan besteden aan reizen en vakanties. Heb je het bovenstaande vakantieschema voor jezelf gemaakt? Deel dan vervolgens jouw reisbudget voor het jaar over het aantal dagen en je weet wat jouw budget is per vakantie. Zo kan je vervolgens jouw reis boeken en deze inrichten aan de hand van het budget. Hoe vaker je weg wil, hoe meer je genoodzaakt zal zijn om te kiezen voor goedkopere bestemmingen en accommodaties. Het verschil zal hem dan zitten in het hostelleven in Thailand versus fine dining in Japan.

De wereld ontdekken hoeft tegenwoordig niet meer zo duur en moeilijk te zijn. Met een goed budget-, reis- en vakantieplan kan ook jij het optimale halen uit de reismogelijkheden die je carrière en je portemonnee je bieden!