Connecten met locals: zo doe je dat

Connecten met locals: zo doe je dat

In Azië kom je ontzettend veel backpackers tegen, die je vaak allemaal ziet bij dezelfde highlights. Maar het zijn juist de locals die jou de onontdekte plekjes kunnen aanwijzen en je die dingen kunnen vertellen die in geen enkele reisgids staan. Door hun tips kun je off the beaten track reizen en het authentieke Azië ervaren. Maar hoe kom je in contact met locals? In dit artikel geven we je de tips.

Stap erop af

Wees niet bang om contact te maken en spreek locals aan. Maak een compliment of vraag hen iets simpels. Je zal snel merken dat de lokale bevolking het ontzettend leuk vindt om met je te praten. Is er een feestje aan de gang of zitten mensen te picknicken? Blijf even in de buurt en je wordt binnen no time aangesproken of uitgenodigd voor een drankje. De sleutel tot succes is héél vriendelijk zijn.Zoek lokale evenementen op

Zoek uit of vraag bij je hostel welke events er de komende dagen op de planning staan. Neem bijvoorbeeld een belangrijke voetbalwedstrijd: hier komen veel mensen op af en er hangt vaak een feestelijke sfeer. Ga naar het plein waar het wordt uitgezonden en feest mee! Andere evenementen waar je aan kunt denken zijn de viering van het boeddhistisch nieuwjaar of de opening van een nieuwe tempel in het dorp. Hier vind je locals in een vrolijke stemming, die het feest graag met jou vieren.

Travel like a local

Begeef je waar de locals zich begeven. Hen vind je niet in de hipster tentjes, maar wél in de lokale koffietentjes, waar ze onder het genot van een kop koffie naar hanengevechten op tv kijken. Neem ook vaker de lokale bus: dat is goedkoper, best comfortabel en een stuk gezelliger om in te zitten. Wil je tijdens het reizen ook een andere kant van de stad zien? Huur dan een lokale gids (of tuktuk driver) in. Deze kan je tijdens het toeren alle ins and outs van de stad vertellen, en vaak tegen een maar kleine vergoeding. Een gratis rondleiding is in veel steden vaak ook mogelijk. De lokale studenten die dit begeleiden willen namelijk graag Engels met jou oefenen.Doe een homestay

Tijdens het reizen word je doodgegooid met de term homestay, terwijl dit in de meeste gevallen niets meer is dan een verkapt woord voor guesthouse of hotel. Toch is het mogelijk om een authentieke homestay te doen, waarbij je even onderdeel bent van een lokaal gezin. Een van de opties om dit te vinden is om een huis te zoeken via AirBNB. Houd er dan wel rekening mee dat je daarmee vaak alleen de welgestelde bevolking bereikt. Interessanter zijn concepten als Socialbnb.org, die je voor een homestay in contact kunnen brengen met bij de organisatie aangesloten locals. Daarnaast kun je ook gemakkelijk zelf wat research doen via Google. De meeste homestays hebben een website, waar je al gauw genoeg kunt zien of de homestay aansluit bij jouw wensen.

Help locals mee

Je kunt je als backpacker aanmelden voor vrijwilligerswerk bij een lokale organisatie die zich inzet voor een maatschappelijk probleem. Zelfs met het kleinste budget of een beetje tijd kun je een verschil maken. Of het nu Engels leren aan kinderen is, of rondleidingen geven op peperplantages. Vaak is alle hulp welkom en met wat geluk krijg je kost en inwoning gratis. Vooraf aanmelden bij de organisaties zorgt ervoor dat ze jou goed kunnen voorbereiden, maar het nadeel is dat je dan jezelf vastlegt aan een bepaald reisschema. Wil je nog geen plek of datum vastleggen, houd dan tijdens het reizen je oren en ogen goed open om te zien waar hulp nodig is. Op die manier blijf je flexibel en kun je inspringen op iets wat je leuk lijkt. Voorwaarde is vaak wel dat je langer op één plek blijft.