Beroofd tijdens je backpackreis! Wat nu?

Beroofd tijdens je backpackreis! Wat nu?

Hoewel Azië doorgaans super veilig is, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er spullen van je gestolen worden. Of het nu door een mede-backpacker is, een nachtbuschauffeur of een zakkenroller op straat. Het is altijd enorm vervelend en het kan zelfs een traumatische ervaring zijn.

Maar wat te doen wanneer je aan de andere kant van de wereld, van het een op het andere moment zonder paspoort, creditcard en telefoon zit? Allereerst zorg ervoor dat je zelf veilig bent. Probeer nooit de held uit te hangen! Je paspoort, telefoon en pinpas zijn vervangbaar. Heus. En natuurlijk heb je een backup gemaakt van je foto’s op een externe harde schijf of opgeslagen in iCloud. (Toch?!)

Voorbereiding

Zoals altijd is een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je aan je reis begint, is het heel belangrijk een goede verzekering voor je spullen af te sluiten. Voor zo’n 5 euro per maand ben je al supergoed verzekerd en dat reist toch een stuk comfortabeler. Het is slim om je pasjes en geld over je spullen te verdelen. Als je dan je portemonnee met je pinpas verliest, dan heb je nog altijd je creditcard op een andere plek om bij je geld te komen. Hetzelfde geldt voor je paspoort en rijbewijs. Stop beiden op een andere plek. Zo heb je altijd een manier om jezelf te identificeren, na verlies of diefstal van de een van die documenten. Vergeet ook nooit voorafgaand aan je reis een kopie van je paspoort en andere belangrijke papieren naar jezelf te mailen, zo heb je die in geval van nood altijd bij de hand.

Ook zijn er vele reizigers die reizen met een ‘fop-portemonnee’. Een fop-portemonnee is in feite een oude portemonnee met wat oude verlopen pasjes en wat kleingeld. Stop dat tijdens je reis bovenop in je tas en zodra je een zakkenroller tegen het lijf loopt zal hij of zij de oude portemonnee grijpen, niet verder zoeken en zich snel uit de voeten maken.

Maar op het moment dat je beroofd en berooid aan de kant van de weg staat, koop je natuurlijk helemaal niks voor deze tips. Wanneer je de enorme pech hebt dat er belangrijke documenten van je worden gestolen, of verliest, blijf dan vooral kalm. Velen zijn je voorgegaan.

Aangifte doen

Bijna alle landen in Azië hebben een Nederlandse ambassade die er is om jou te helpen. Ze zullen jou vragen om aangifte te doen bij de lokale politie van het gestolen waar. Ook jouw verzekering wil later een kopie van de aangifte zien. Vraag je hostel om met je mee te gaan naar het politiebureau en voor je te vertalen als dat nodig is. Niet alle politieagenten spreken Engels en dat kan aangifte behoorlijk lastig maken!

Nieuw paspoort aanvragen

Zodra je aangifte hebt gedaan kan de ambassade je verder helpen met een nieuw (nood)paspoort. Vaak al binnen enkele dagen. Vergeet niet dat in de meeste Aziatische landen je ook een nieuw visum moet aanvragen om het land te kunnen verlaten. De ambassade kan jou vertellen waar je dit kunt doen. Bewaar alle bonnetjes van gemaakte pasfoto’s, je noodpaspoort, visum en andere dingen die je moet regelen na verlies en diefstal. Je verzekering zal hierom vragen en het voor je vergoeden. Soms moet je naar een ambassade van een ander EU land. Zo hebben Cambodja en Laos geen Nederlandse ambassade, maar je kunt voor hulp naar de ambassade van Groot-Brittannië. Voor alle adressen van Nederlandse ambassades klik je hier.