Back-ups maken van je foto’s tijdens je reis

Back-ups maken van je foto’s tijdens je reis

Iedere backpacker reist met als een van de doelen om herinneringen te maken. In bijna alle gevallen worden deze herinneringen vastgelegd door middel van foto’s en video’s. Of deze beelden nou zijn gemaakt met een grote spiegelreflex camera of met een simpele mobiele telefoon, iedereen hecht waarde aan zijn eigen foto’s omdat het alleen jouw reis weergeeft. Precies hierom is het belangrijk om je foto’s goed en veilig op te slaan en om een back-up te maken. Dit kan nog wel eens lastig zijn tijdens een reis naar Azië aangezien de WiFi vaak niet optimaal is en veel reizigers geen laptop meenemen op reis.

Om het maken van een back-up van je foto’s wat gemakkelijker te maken beschrijven we hieronder een aantal mogelijkheden om een back-up van je bestanden te maken.

In de cloud

Een steeds populairdere optie en wat ons betreft nu ook de beste optie. Je kunt apps als Apple Cloud, Google drive en Dropbox gebruiken om je foto’s ‘in the cloud’ (ergens op een server, waar jij via het internet toegang tot hebt) op te slaan. Je kan ervoor kiezen om al je foto’s automatisch te uploaden, of handmatig de leukste foto’s kiezen. Dit kan via een app op je telefoon, of je kunt rechtstreeks naar de site gaan via een laptop of computer. Het enige nadeel is dat je internet hier niet altijd snel genoeg voor is. Zeker in landen als Myanmar, de Filipijnen en Sri Lanka is dit een probleem, daarom raden we aan ook voor andere opties te kiezen. Als het internet wel snel genoeg is raden we zeker aan dit te doen. Als de foto’s eenmaal online staan weet je zeker dat je bij thuiskomst als je foto’s nog hebt.

Extra geheugenkaartjes

Extra SD kaarten meenemen is sowieso aan te raden om te voorkomen dat je geen foto’s meer kunt maken als je kaarten vol zitten. Daarnaast kan je de SD kaarten ook gebruiken als back-up. Je kunt ook de bestanden verspreiden over meerdere kaartjes. Mocht een kaartje om wat voor reden dan ook niet meer werken of kwijtraken, dan mis je ‘slechts’ een deel van je foto’s.Externe harde schijf

De externe harde schijf wordt door veel reizigers gebruikt. Op dit apparaat zet je alle foto’s over, waardoor je overal een backup hebt. Ook handig als je camera snel vol raakt. Een harde schijf met WiFi is extra handig, dan hoef je geen gebruik te maken van een ander apparaat. Deze harde schijf is speciaal gemaakt voor reizigers en daarom onze favoriet.

Tablet/Laptop

Als je een tablet of laptop meeneemt tijdens je backpackreis is dit uiteraard ook een ideaal apparaat om een back-up op te maken. Zorg er wel voor dat je de juiste USB-kabels en/of geheugenkaartlezers meeneemt. Als je zowel een tablet of laptop en een externe harde schrijf meeneemt doe je er verstandig aan om deze te verdelen over twee tassen, zodat je minder kans hebt om beide kwijt te raken.

Facebook of email

Als je alleen foto’s maakt met je mobiel (en je wat minder druk maakt om de kwaliteit van je foto’s) kan je de foto’s ook gewoon opslaan via Facebook. Zet je foto’s op Facebook (in een afgeschermd album) of mail ze naar jezelf. Eenmaal thuis kun je de bestanden downloaden en op je laptop zetten. Houdt er wel rekening mee dat de kwaliteit van foto’s iets minder wordt via Facebook.