Azië, wat als je niet van pittig eten houdt?

Azië, wat als je niet van pittig eten houdt?

Een algemeen geliefd hoogtepunt van backpacken in Azië is het eten. Van vers fruit op iedere straathoek tot stomende pho soepen, heerlijke curries, sizzelende wokken en frisse papaya of groene mango salades. Maar deze vreugde en verheuging voor lekkernijen gaat vaak gepaard met een kleine angst voor een brandende mond en een avondje spijt op het toilet. Het eten is soms zo pittig dat jij je afvraagt of de Aziatische kok geen grap met je uithaalt om te zien hoe het stoom uit je oren komt. Hoe overleef jij de pepers van Azië?

Waarom is het eten in Azië zo pittig?

Uit frustratie hebben veel backpackers in Azië zich deze vraag wel eens gesteld. Om deze vraag te beantwoorden gaan we flink terug in de tijd. Pittige pepers en sterke kruiden werden door de jaren heen gebruikt om parasieten en voedselvergiftiging te voorkomen. De lange winters, zoals wij die in Nederland kennen, zorgen er ieder jaar weer voor dat veel bacteriën, parasieten en ziekteverwekkers sterven en zich in het nieuwe jaar weer opnieuw moeten ontwikkelen maar in warmere klimaten groeien en ontwikkelen zij zich sneller, beter en sterker. Kort gezegd: warmere klimaten herbergen meer ziekteverwekkers en de chemicaliën van pittige pepers en sterke kruiden hebben een anti bacteriële en antimicrobiële werking waardoor eten beter bewaard blijft. Hierbij geldt, hoe pittiger, hoe veiliger. Zo hebben de Aziatische landen een pittige keuken ontwikkeld dat een belangrijk deel is van de cultuur.


eten-azie-1


Is dit net een stukje cultuur dat je graag links laat liggen? Volg dan de volgende tips om de hoeveelheid brand die je tegemoet gaat in Azië eventueel te beperken.

1. Blus met alcohol

Ben je het pittige eten met een brandende mond aan het trotseren? Bestel er dan gerust een drankje bij. De pittigheid in het eten kan je namelijk zien als een olie dat niet door water, maar wel door alcohol, oplosbaar is, waardoor een biertje de brand beter blust dan een glas water en je mond beter voorbereid is op de volgende hap.

2. Leer de taal – no spicy!

Veel backpackers proberen met handen, voeten en begrijpbaar Engels uit te leggen geen pepers in hun eten te willen om vervolgens toch met vlammen in de mond te eindigen. Leer uit te leggen geen pittig eten te willen in de taal van het land dat je bezoekt. In de pittigste landen gaat dat als volgt. Indonesië en Maleisië: tidak pedas. De Fillipijnen: walang spicy. Thailand: mai ped. India (Hindi): koee masaaledaar.

3. Maak de juiste keuze voor bij-, hoofd- en nagerecht

Kies voor gerechten waarbij jij je kansen op pittigheid verkleint. Denk aan gebakken rijst of noodles, eieren, aardappelen, gestoomde groentes en gerechten op zuivelbasis. Bijvoorbeeld de korma curries die een roombasis hebben of kokosrijst dat gekookt wordt in kokosmelk. Vraag eventueel voor extra rijst of komkommers als bijgerecht om de pittigheid milder te maken. Een lassi shake of ander melkhoudend drankje erbij heeft hetzelfde effect. Bewaar bovendien wat ruimte voor een nagerecht om met de zoetigheid je brandende maag te strelen.


eten-azie-2


4. Vermijd de locals en blijf in backpackersgebieden

In toeristische gebieden zijn de meeste Aziatische koks en serveerders al uitgelachen en gewend aan de brandende toeristen dus hebben ze, uit de goedheid van hun hart, de pittigheid van de gerechten aangepast aan de westerse smaakpapillen. De pittigheid hier is minder en je kan hoogstwaarschijnlijk je gerecht ‘no spicy’ bestellen. Wil je het extra safe spelen? Dan kan je altijd nog naar de restaurants met een westerse keuken of zelfs de 7/11 die verschillende snacks en simpele flans-het-in-elkaar maaltijden heeft.

5. Kies voor milder Azië

Wil je de kans op pittig echt volledig ontwijken? Kies dan voor de landen die nauwelijks tot niet pittig eten! Denk bijvoorbeeld aan Cambodja, Laos, Vietnam of Nepal.

De beste oplossing

De tips die wij je hierboven meegeven helpen je in tijden van pittige nood om de brand enigszins te blussen of om pittig eten zelfs geheel te ontwijken. Maar eigenlijk is een backpackreis door Azië niet compleet zonder de echte Aziatische keukens te ervaren, pittig of niet.

Wat wij aanraden, om niets te missen van deze lekkernijen, is het wennen aan pittig eten. Ga je binnenkort naar Azië? Bereid je er dan op voor. Sla je sambals en je pittige pepers in en begin met het uitproberen van de hoeveelheden die jij aankan. Doe er om de dag een beetje bovenop tot jij je nasi niet meer zonder sambal wil eten. Het went sneller dan je denkt en voor je het weet ben jij voorbereid op de pittige Aziatische lekkernijen!Wees sociaal

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0