Ontdek de hoofdstad van Sabah: Kota Kinabalu

Ontdek de hoofdstad van Sabah: Kota Kinabalu

Hoewel Kota Kinabalu niet een van de meest bekende steden is in Azië, is de hoofdstad van Sabah – gelegen aan de kust van het mooie Borneo -een absolute must-see bij een bezoekje aan Maleisië. Hier een aantal tips om je tijd in deze kleine, maar bruisende stad, goed te benutten.

SAFMA/Filippino markt

Aan de kust van Kota Kinabalu vind je de Sabah Fish Marketing (SAFMA), de grootste vismarkt uit de stad. Behalve verse vis zijn er ook vele exotische groentes te krijgen. Als Westerling ben je hier uitermate populair en zal je ongetwijfeld veel nieuwe vruchten mogen proeven. Als je echter niet zo’n eter bent kun je los gaan op de naastgelegen Filippino Markt. Deze overdekte markt staat vol met handgemaakte souvenirtjes voor het thuisfront.Eilandhoppen

Naast de stad zelf zijn de eilanden het gedeelte wat Kota Kinabalu zo populair maakt. Bij Jesselton Point aan de haven kun je een kaartje kopen en zo de hele dag van eiland naar eilandhoppen. Behalve de eilanden zelf is de rit ernaartoe al een ervaring op zich. De bestuurders van de boten houden graag racewedstrijdjes op het water, wat met een hoop Chinezen al snel voor een spontane lachbui zorgt. Eén belangrijke tip is om bij slecht weer niet te lang op het eiland te blijven hangen; het weer kan snel omslaan en met hoge golven kun je niet terugkeren naar het vaste land. Ook is het eten op de eilanden super duur voor Maleisische begrippen, het is dus slim om zelf wat mee te nemen.

Mount Kinabalu

Voor de avonturiers onder ons is Mount Kinabalu een ervaring die je niet mag missen. De berg, die ter plaatse wordt gezien als de hoogste berg van Zuidoost Azië (maar dit stiekem niet is), is voor de inwoners uit Kota Kinabalu hun grote trots. De berg ligt in het Nationale Park, slechts anderhalf uur rijden uit de stad. Er worden diverse tours aangeboden, waarvan de populairste de hele klim is, die meestal twee dagen en één nacht duurt. Voor meer informatie over de tour mogelijkheden kun je kijken op de website.Lokale cultuur

Hoewel Kota Kinabalu een leuk stadje is, is de lokale cultuur toch nog het beste te vinden in het binnenland. Na een kleine rit binnenlands zie je veel houten hutjes, die voor veel mensen onderdak bieden. Naast interessant om te zien, is het voor de rijke Westerlingen onder ons een absolute eyeopener, je gaat meteen die normale verwarming, warme douche en deursloten waarderen. Om de lokale cultuur te zien is het Mari Mari Cultural Village een goede oplossing, waar een klein dorpje is nagebouwd. Wil je echter de échte cultuur meemaken, dan is meedoen aan het Homestay programma een beter idee. Hier kun je op bezoek gaan bij lokale bewoners en de lokale cultuur beleven. Hiermee bevorder je ook nog eens de lokale bevolking, die betaald krijgen om aan het programma deel te nemen.

Wildlife

Een trip naar Borneo zonder het zien van apen is natuurlijk een absolute no-go. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om het wild te zien. De veilige optie is een trip naar het Wildlife Park, waar een taxi je snel naartoe kan brengen. Hier vind je een dierentuin met dieren die hier uit het wild opgevangen en verzorgd worden, tot hun terugkeer inde jungle. Er zijn hier onder andere orang-oetans en de nationale neusaap (vernoemd naar Nederlanders met grote neuzen) te vinden. Je kunt het echter ook in de natuur opzoeken, de jungle ligt om de hoek. Per boot zijn er verschillende tours door de regenwouden, waar een gids je snel de rondslingerende apen laat zien.

Ontspanning

Als het weer niet zo mee zit en je na alle avonturistische activiteiten toe bent aan een beetje extra ontspanning, is de Jari Jari Spa een uitgelegen kans om je eens lekker te laten verwennen. Deze spa biedt traditionele Borneo Massages aan. Vrouwen in Borneo werken vaak op rijstplantages, waar ze de hele dag voorovergebogen staan. De speciale technieken zorgen ervoor dat je schouders en nek weer helemaal los komen te zitten, ook heel prettig voor de frequent-computeraars onder ons. Bovendien help je ook de lokale community, de vrouwelijke medewerkers zijn vanuit het platteland gehaald voor een betere toekomst. De spa’s in Maleisië staan bovendien nog altijd onder vuur, omdat het in Maleisië vaak als bordeel wordt gebruikt voor prostitutie.

Duiken

Als je in het bezit bent van een duikbrevet is Sabah bovendien een plek die je niet mag missen. Sabah staat wereldwijd bekend om zijn beste duikplaatsen, met Sipadan, Mabul en Lankayan als de bekendste. In de buurt van Kota Kinabalu zijn echter ook genoeg duikmogelijkheden. Bij het Tunku Abdul Rahman Park (de vijf eilanden voor de kust van Kota Kinabalu) zijn er georganiseerde duiken voor zowel beginners als gevorderden.


Over Yanaika Holst

yanaika holst

Yanaika is twintig jaar en studeert Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar obsessie voor alles wat met sport te maken heeft, koestert ze al jaren een stille liefde voor Zuidoost-Azië. Over tien jaar hoopt ze het liefst drie keer de wereld over te zijn gereisd, maar als dit niet lukt is ze gelukkig ook altijd tevreden met een zak chips op schoot.