Like a Local: Taiwan

Like a Local: Taiwan

Mark is een sportieve easy going Zuid Afrikaan die op een dag naar Dulan vertrokken is om te surfen en is blijven plakken. Hij werd verliefd en opende drie jaar geleden een water(sport) club en hostel; WaGaLiGong.


Local Taiwan 1

Taiwan local Mark.


Wat maakt Taiwan zo speciaal?

Van jongs af aan kwam ik al in aanraking met Taiwan omdat mijn vader er voor werk vaak heen moest. Mijn zus emigreerde naar Taiwan om Engelse les te geven en een vriend besloot te emigreren voor de surf. Dat prikkelde en maakte mij nieuwsgierig. Tijdens mijn eerst bezoek aan Taiwan werd ik verliefd op het eiland en bleef ik terugkomen. Taiwan ligt centraal in Azië, is (nog) niet zo toeristisch en de mensen zijn bijzonder vriendelijk. Ik verveel me snel, maar daar heb ik in Taiwan geen last van. Ik beoefen hier (wind-)surfen, skaten, longboarden, wandelen, duiken, fietsen en snorkelen. Ik ben trots dat ik met de opening van WaGaliGong de kans heb om anderen mensen op een sportieve manier te inspireren.

Wat zijn de beste surfspots in Taiwan?

Rond Taipei, in Taitung en in Kenting vind je de beste surfspots. Verblijf je in Taipei dan ga je naar Yilan. Wai’ao beach is perfect om te surfen en in het weekend wordt er live muziek gespeeld. The Rising Sun hostel is een leuk easy going hostel, vergelijkbaar met WaGaLiGong. Je kunt er allerlei (water)sporten doen en ze geven yoga les op het strand. In Taitung ga ik het liefst naar Donghe, het dorp wordt commerciëler vanwege de professionele surf wedstrijden en de media aandacht hier omheen, maar er is een goede surf. Ik hou van de relaxte vibe in Dulan, hier is het nog lekker rustig. Ga je naar het zuiden in Kenting dan moet je naar de oostkust naar Jia Le Shui. Dit is met name een goede longboard spot.


Kenting 2

De kustlijn van Kenting, een goede surfspot.


Wat raad je vrienden die naar Taiwan komen aan om te doen?

Hiken in het tropische woud in de bergen in Dulan. Ook in Chengong kun je goed hiken en je hebt er natuurlijke hotsprings en mooie watervallen. De mooiste plekken vind je meestal buiten de gebaande paden dus ik raad altijd aan, loop door na het einde van de trail. Afhankelijk van hoeveel tijd er is zou ik ze aanraden om naar Orchid Island te gaan. Het is Taiwan in zijn puurste vorm. Het eiland is lastig te bereiken en daarom nog onaangetast. Niet te missen bij een bezoek is per fiets of motor de oost kust verkennen. Het is een goede work out met uitzicht over de oceaan aan de ene kant en het ruige berglandschap aan de andere kant. Zo ervaar je Taiwan op z’n best!

Waar ga je heen om te borrelen in Dulan?

Tijdens het weekend wordt er altijd live muziek gespeeld bij de Sugarfactory. De oude suikerfabriek is omgebouwd tot een artistieke ruimte met kunst ateliers, een muziek studio en een gezellige bar. Iedereen komt samen rondom het kampvuur en je kunt er heerlijke zelf gebrouwen ginger beer drinken. Op het dakterras van WaGaLiGong is iedereen altijd welkom om te BBQ’en en een drankje te doen!

Waar ga je uit eten?

De Vietnamees aan het einde van de straat in Dulan is altijd goed. Bestel heerlijke spicy noodles, curries, salades en verse fruit shakes voor amper twee euro per gerecht. Voor Mediterraans eten en goede wijn moet je bij ons zijn in WaGoLiGong!

Wees sociaal