Onbekend paradijs Nusa Penida

Onbekend paradijs Nusa Penida

Populaire bestemmingen om toe te voegen aan je verblijf op Bali zijn de populaire Gili eilanden en Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. Een onbekender eiland ten oosten van Bali is Nusa Penida. Lege stranden, een ruig, prachtig binnenland met eenvoudige dorpjes en locals die vrijwel geen Engels spreken. Een paradijs onaangetast door toerisme!

Hoewel Nusa Lembongan en Ceningan een stuk kleiner zijn dan Nusa Penida, worden deze twee eilanden vaker bezocht en zijn ze aanzienlijk meer toeristisch. Nusa Penida wordt zelden bezocht door toeristen, waardoor het eiland nog erg authentiek en puur is. Het eiland heeft genoeg te bieden en als toerist zal je hier geen tot zeer weinig andere reizigers tegenkomen. Naast al het schoon, heeft het eiland ook een interessante geschiedenis. Het eiland schijnt namelijk ‘vervloekt’ te zijn. Nusa Penida werd ooit bewoond door duistere geesten en demonen, die het eiland onvruchtbaar maakten. Priesters uit Bali werden naar Nusa Penida gestuurd om het eiland te reinigen van de negatieve energie en vechten volgens de hindoeïstische mythologie tot op de dag van vandaag nog steeds tegen de demonen en geesten. Laat je hierdoor niet afschrikken; het eiland is beeldschoon en spiritualiteit is hier des te belangrijker en meer aanwezig. Vanaf Bali (Sanur of Padang Bai) heb je voor nog geen 20 euro een retourtje met de boot. Nog niet overtuigd of juist enthousiast geworden? Lees verder voor de leukste activiteiten op het eiland!

1. Ga op zoek naar de 521m hoge tempel Puncak Mundi

Puncak Mundi is de heiligste tempel van Nusa Penida, gebouwd op het hoogste punt. Het is een behoorlijke klim naar boven en het wordt aangeraden om per scooter te reizen. De paden zijn namelijk soms erg steil en slecht onderhouden, maar dit maakt je trip juist extra spannend en speciaal! Onderweg kom je verschillende andere tempels tegen waar je mooi kunt pauzeren. Locals onderweg zijn erg vriendelijk en wijzen je graag de weg, nodigen je uit om mee te eten of zelfs om deel te nemen aan een ceremonie. Eenmaal aangekomen kun je genieten van een prachtig uitzicht over het eiland en de schoonheid van de tempel, waarin verschillende makaak-apen je wellicht vreemd zullen aanstaren.

2. Geniet van de rust op de lege, witte stranden

Het fijne van een relatief onbekende bestemming is natuurlijk de rust. Nusa Penida heeft veel prachtige, witte stranden waar je heerlijk kunt ontspannen terwijl je met een rietje uit een kokosnoot drinkt en de zon onder ziet gaan. In de meeste gevallen zul je vrijwel alleen van het strand kunnen genieten, op een handjevol nieuwsgierige locals na die wellicht een praatje met je zullen proberen te maken. Goed bereikbare stranden zijn Crystal Bay, Atuh Beach en Broken Beach.


Nusa Penida


3. Zwem tussen de zeldzame Mola Mola’s (Maanvis)

Nusa Penida is dé perfecte locatie om een duik te maken die je niet snel zal vergeten. Bali zelf is geen populaire bestemming voor duikers vanwege het weinige aanbod aan duikplaatsen, waardoor alle backpackers en toeristen met een PADI-pasje een boottochtje maken richting de drie oostelijke buureilandjes. Dit is niet zo gek, aangezien Nusa Lembongan een grote mangrove gebied heeft met daaraan grenzend een aantal vierkante km aan koraalrif, wat zich uitstekend leent voor een snorkelsessie of drie. Maar voor de échte duiker is Nusa Penida ‘the place to be’. Het eiland heeft namelijk verschillende plekken waar je tussen de zeldzame Mola Mola’s kunt duiken. Daarnaast is het vrijwel gegarandeerd dat je grote Manta Ray’s zult tegenkomen tijdens je duik, naast tientallen felgekleurde vissoorten en koraal. De beste tijd om een Mola Mola tegen te komen is in de maanden augustus, september en oktober.


Nusa Penida


4. Zet je in voor schildpadden, vogels en de ontwikkeling van het eiland

Meer in voor een actieve vakantie? Draag dan bij aan de maatschappelijke ontwikkeling van Nusa Penida. Veel non-profit organisaties zijn op dit eiland gevestigd om vogelsoorten en schildpadden te beschermen, maar ook om kinderen van educatie te voorzien. Organisaties die deze projecten organiseren zijn bijvoorbeeld Friends of the National Parks Foundation en The Green Lion. Als vrijwilliger ben je direct in contact met de Indonesiërs, leer je veel over jezelf en over het eiland en ben je verzekerd je een unieke en leerzame ervaring!


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


5. Dans met locals tijdens Nusa Penida’s festival

Om meer toeristen te trekken naar Nusa Penida, wordt er ieder jaar een festival georganiseerd waarbij er extra aandacht wordt gegeven aan de cultuur en flora en fauna van het eiland. Zo worden er Jukung (kleurrijke Indonesische vissersbootjes) races georganiseerd, evenals carnaval-achtige feesten, dans optredens en ceremonies. Na de evenementen komen autoriteiten van Nusa Penida, Nusa Lambongan Nusa Ceningan en Bali bij elkaar om de toekomst van het eiland te bespreken. De data van het festival veranderd ieder jaar, maar kan worden gevonden op de Facebook pagina genaamd ‘Nusa Penida Festival’.

6. Zie zeldzame vogelsoorten met eigen ogen

Naast West Bali National Park, is er ook een beschermd natuurgebied op Nusa Penida, namelijk Nusa Penida Bird Sanctuary. Hier worden plusminus honderd bijna uitgestorven vogelsoorten beschermd. Deze non-profit organisatie is onderdeel van de Friends of the National Park Foundation, een goed doel dat zich inzet voor het beschermen en behouden van diersoorten, natuur en lokale gemeenschappen in Indonesië. Je kunt door het natuurgebied wandelen of ervoor kiezen om een bezoek te brengen aan de organisatie, die je graag meer vertellen over de vogelsoorten op het eiland en waar je ze het beste kunt vinden. Je zult ze ongetwijfeld tegenkomen; of je nu ontspant op het strand of het eiland verkent met de scooter.

Zoals je hebt gelezen heeft het eiland genoeg te bieden voor allerlei verschillende soorten toeristen. Aangeraden wordt er om minimaal een weekend het eiland te bezoeken, of het te combineren met Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. Ook is het handig om een (klein) woordje Indonesisch te spreken, aangezien de mensen op het eiland niet tot heel slecht Engels spreken. Wanneer je niet van plan bent Indonesisch te leren is het verstandig je accommodatie van tevoren te boeken, zodat je op de haven wordt opgehaald. Eén ding is zeker: dit eiland is uniek en zal je van een hele speciale ervaring voorzien!

Lees verder

Wees sociaal