De 6 leukste activiteiten in Ubud

De 6 leukste activiteiten in Ubud

Ubud wordt ook wel het culturele hart van Bali genoemd. Al decennialang is dit bijzondere stadje een van de belangrijkste trekpleisters van Bali en is de ideale plek om een aantal dagen rond te struinen. Het heeft namelijk alles waar je als reiziger naar op zoek bent: goed eten, traditionele spa’s, authentieke, kleine winkeltjes, veel kunst, cultuur en historie,. Je voelt hier de ambiance van het échte Bali, ver weg van alle resorts en privéstranden en middenin de hindoe-cultuur. Desondanks wordt het dorpje steeds meer toeristisch, daarom hier een lijst met tips waarmee je de toeristenmassa enigszins kunt ontwijken.

Rijstvelden

Ubud is omringt met rijstvelden, en er zijn veel straatjes midden in het centrum die kleine paadjes hebben die direct naar deze groene pracht leiden. Zo loop je binnen vijf minuten de stad uit en de natuur in. Een leuke manier om de regio goed te verkennen is om er doorheen te fietsen. Rondom Ubud zijn veel kleine dorpjes te vinden, die gemakkelijk met de fiets te bereiken zijn.


Ubud 2


Ubud 4


Taartjes, ijs en smoothies

Ubud staat onder de expats vooral bekend om haar goede keuken en dan met name zoete lekkernijen. Je hoeft je tijdens je bezoek aan de stad geen zorgen te maken om de hitte, want er zijn talloze ijswinkels en hippe smoothie-kraampjes om je koel te houden. Voor de lunch kun je het beste een van de pastelkleurige lunchrooms binnenstappen – je zult verbaast staan van het assortiment aan taart en juices.

Tempels

In en om Ubud is een scala aan tempels te vinden. Groot of klein, eenvoudig of prestigieus – ze zijn er in alle soorten en maten. Enkele tempels die zich in het centrum van Ubud bevinden zijn de Puri Saren Agung, Pura Padang Kerta en Saraswati Temple (watertempel). Dit zijn kleine oases van rust, midden in de stad. Om de paar uur wordt de ‘kecak’ dans opgevoerd, een traditioneel Balinese hindoe dans die je niet kan missen. Buiten de stad zijn grotere tempels te vinden zoals de bekende Goa Gajah (olifantengrot), Gunung Kawi (dichtersberg) en Pura Tirta Empul (tempel van de heilige bron). Hier zal je minder toeristen tegenkomen. Vraag een local om het verhaal en de betekenis van de tempel, ze vertellen het je graag. Respecteer de Balinese cultuur en religie en draag een sarong (doek of sjaal) om je heupen voordat je de tempel betreed.


Ubud


Massage en spa

Iedere backpacker kent de behoefte aan een goede massage op z’n tijd. In Ubud ben je dan op de juiste plaats: het centrum telt meer dan 30 spa’s. Deze spa’s zijn geen commerciële, grote, westerse spa’s maar worden vaak gerund door kleine families en zijn te vinden in hun achtertuin. Hierdoor is je ervaring des te specialer, aangezien je een traditionele Balinese massage zult krijgen voor een schappelijke prijs. Daarnaast support je ook nog de lokale bevolking terwijl je ultiem kunt relaxen. Wat wil je nog meer?

Sacred Monkey forest

De beste plek om ‘aapjes te kijken’ op Bali is bij uitstek in het Sacred Monkey Forest. In het tropische bos staan een aantal tempels, die eeuwen geleden al bekend stonden om hun aantrekkingskracht op apen. Apen zijn heilig, en nu dienen de tempels dus als thuisbasis voor honderden apen. De apen zijn gewend aan de toeristen, maar het is beter om geen lange oorbellen, zonnebrillen of andere losse accessoires te dragen – voor je het weet ben je het kwijt. Respect de apen en plaag ze niet; het blijven wilde dieren.


Ubud


Winkelen

Kunst is een belangrijk onderdeel van de gemiddelde inwoner van Ubud, en al wandelend door het dorp zal je veel kunstgalerijen tegenkomen. Vooral houtsnijwerk is populair en typerend voor Ubud. Een andere ‘must-do’ is het bezoeken van de markt. Deze bevindt zich elke dag op een oude binnenplaats en in het oude gebouw eromheen. Dit is de plek waar kunstenaars hun werk tentoonstellen maar vind je ook souvenirs, antieke meubels en sieraden. Het centrum wordt verder gesierd door veel particuliere, kleine boetiekjes. Hier vind je dus echt originele souvenirs!


Ubud


Reisgids Indonesië