Highlights van Cambodja

Highlights van Cambodja

Geschreven door Reiswijsneuzen

Cambodja behoort tot één van onze favoriete bestemmingen in Zuidoost Azië. Naast de niet te missen (toeristische) hotspots, ontdekten wij het échte Cambodja buiten de gebaande paden. Dit zijn onze absolute must-sees voor een verblijf in Cambodja!

Naast de vele prachtige bezienswaardigheden, geeft Cambodja je vooral een speciaal gevoel. De mensen zijn ontzettend gastvrij en hebben een goed gevoel voor humor. Hou je van de Aziatische keuken, dan kun je hier je hart ophalen met authentieke gerechten zoals Amok (kokoscurry), Krolan (rijst in bamboescheut) en – voor de liefhebber – gefrituurde insecten… In Cambodja zijn de wegen goed te bereizen en krijg je veel comfort voor weinig geld.

Overweeg je een bezoek aan Cambodja? Dit zijn de highlights!

The Killing Fields

Een absolute must is een bezoek aan Choeung Ek, een van de bekendste Killing Fields bij Phnom Penh. Tussen 1975 en 1979 heerste het gruwelijke regime van Pol Pot die gedurende zijn ‘Year Zero’ campagne zo’n 2 tot 3 miljoen Cambodjanen op brute wijze van het leven beroofde. De levendige audiotour leidt je langs vele massagraven en de afschuwelijke Killing Tree, waartegen baby’s en kleine kinderen aan hun voeten warden doodgeslingerd. Deze afschuwelijke recente geschiedenis heeft generaties Cambodjanen voor het leven getekend. Meer over de Killing Fields.

Killing Tree

Angkor Wat

De zweetdruppeltjes parelen op je voorhoofd, terwijl je op je fiets of in de tuktuk de enorme ruïnestad Angkor verkend. Het is het absoluut waard. De 900 jaar oude tempel Angkor Wat is dé toeristische trekpleister van Cambodja, en van heel Zuidoost Azië. Dit grootste religieuze bouwwerk ter wereld trekt zo’n 7.000 bezoekers per dag. De highlights zijn de hoofdtempel Angkor Wat en de indrukwekkende Bayon met zijn 216 gezichten. Ook is hier de bekende met bomen overgroeide Ta Prohm tempel te bewonderen. Meer over Angkor, prijzen en onze mooiste foto’s, lees je in onze volledige Angkor Wat blog.

Digitale monnik bij Angkor Wat

Een authentieke Cambodja-ervaring

Angkor Wat, The Killing Fields en de stranden bij Sihanoukville zijn de meest populaire bestemmingen in Cambodja. Maar waar vind je nou het échte Cambodja? Kleine plaatsjes waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat, of waar je kennis kunt maken met het gewone leven van alledag?

Kampong Chnangg lijkt op het eerste oog een nietszeggend dorpje langs de kant van de weg. Geen toerist te bekennen, slechts enkele restaurants, een marktje en steeds dezelfde tuktuk driver die ons voor $1,- overal naartoe bracht. Nergens zijn wij zo koninklijk vervoerd als in Cambodja. In zijn überrelaxte ‘koets’ met zachte zetels bracht hij ons naar de Chinese floating villages en maakten we een ritje over het platteland. Wij mochten een kijkje nemen bij een (spaar)pottenbakkerij en bij Cambodjaanse families die palmsuiker oogstten en opwerkten. Erg bijzonder!

Palmsuiker proeven in authentiek Kampong Chhnang

Een absolute aanrader voor het échte Cambodja, is het eiland Kaoh Pén in de Mekong. Via de handgemaakte bamboebrug – die jaarlijks door overstromingen wordt herbouwd – kun je het eiland met de fiets bereiken vanaf de stad Kampong Cham (niet te verwarren met Kampong Chhnang). Het lijkt of de tijd hier stil is blijven staan en het is werkelijk prachtig fietsen door de dorpjes, over het platteland met loslopend vee en langs de ontelbaar veel bananen- en mangobomen.

De bamboebrug naar Kaoh Pen

Het meer toeristische Kratie leent zich uitstekend voor een dagje scooteren langs rijstvelden, tempels en het spotten van rivier dolfijnen. Lees meer over Kampong Chhnang, Kaoh Pén en Kratie

Reizen door Cambodja, wat kost dat?

Cambodja heeft een uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding, met name in de kleine dorpjes. Voor ca. 7 euro krijg je een zeer comfortabele kamer met alles erop en eraan. Tandenborstels, flesjes water, zeepjes en handdoeken van het huis zijn hier geen uitzondering. Aan eenvoudige straatstalletjes worden de heerlijkste gerechten gemaakt voor slechts 1 Euro, terwijl je in een restaurant zo’n 2 tot 4 Euro kwijt bent.

Om een indruk te krijgen van de kosten hebben we onze uitgaven in Cambodja op een rijtje gezet, onderverdeeld in eten, slapen, transport en overig. Tevens vind je hier belangrijke visuminformatie.

Comfortabele Cambodjaanse TukTuk


Over Reiswijsneuzen

reiswijsneuzen

Wij zijn Bart en Manon. In 2013 leefden wij een jaar lang onze droom: een reis rond de wereld! Op Reiswijsneuzen.nl bloggen wij over de allerleukste plekjes op aarde voor weinig geld en hopen we je te inspireren met onze videocompilaties! Tevens geven we veel praktische tips & info over onze voorbereidingen en reiskosten.”