Voorkomen en genezen ziektes in Azië

Voorkomen en genezen ziektes in Azië

Waarschijnlijk wil je niet denken aan ziekte zoals malaria en dengue. Toch is het goed te weten welke ziektes in Azië voorkomen en wat je er tegen kunt doen. Voorkomen is beter dan genezen.

Voordat je in het vliegtuig stapt

Voordat je in het vliegtuig stapt, kun je al het een en ander doen om ellende te voorkomen. Het is belangrijk een goede reisverzekering te hebben, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als er iets naars gebeurt. Zorg dat je weet welke vaccinaties geadviseerd worden voor de reis die je gaat maken. Tegen malaria kun je je niet laten vaccineren. Preventief kun je malariatabletten slikken. Verder zijn een muskietennet en DEET geen overbodige bagage. Houd muggen uit je buurt. Muggen zijn verspreiders van parasieten die de ziekte veroorzaken.

Malaria

Muggen kunnen je in contact brengen met malaria. De symptomen van de ziekte doen denken aan griep. Denk er niet te nuchter over, want je kunt overlijden aan malaria.

Voorkomen malaria
Helemaal zeker weten dat je malaria tegengaat, kan niet. Met tabletten die je dagelijks of wekelijks slikt, afhankelijk van het soort tabletten dat je hebt, verklein je de kans op malaria wel. Verder is het belangrijk de muggen geen kans te geven. Haal die klamboe maar uit je tas. Spray met DEET en bedek je.

Genezen malaria
Malaria voelt als heftige griep; koorts, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en soms overgeven zijn de symptomen. Kun je malaria hebben, ga dan snel naar een arts. Wacht je langer dan een paar dagen met dit bezoek, dan kan de ziekte ernstige gevolgen hebben. Een paar maanden na de besmetting kun je nog ziek worden. Gebeurt dit als je weer thuis bent, dan is het net zo belangrijk naar een dokter te gaan. Vergeet niet te vertellen waar je bent geweest.


Mug

De verspreider van veel ziektes in Azië


Dengue

Net als malaria wordt dengue verspreid door de mug. Dengue staat ook wel bekend als knokkelkoorts, omdat gewrichtspijn een van de symptomen van de ziekte is. Andere symptomen zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn achter de ogen, misselijkheid en na enkele dagen rode uitslag. Dengue kan dodelijk zijn. Als je al eens dengue hebt gehad en later besmet raakt met een ander type dengue, kunnen de complicaties dodelijk zijn.

Voorkomen dengue
Dengue is niet te voorkomen met een vaccin of andere medicatie. Daarom is het zaak muggen uit te buurt te houden. Kijk bij de tips tegen malaria hoe je dit doet.

Genezen dengue
Dengue is een virus dat vanzelf geneest. Veel rusten en water drinken zijn belangrijk. Heb je eerder dengue gehad, dan is het belangrijk naar een arts te gaan. Ibuprofen, aspirine en naproxen kunnen negatieve gevolgen hebben op je bloed als je dengue hebt. Paracetamol is oké als pijnbestrijder.
Je kunt het virus via bloed doorgeven aan anderen.

Hondsdolheid

In Azië kom je allerlei dieren tegen. Honden, koeien, buffels, varkens, kippen en apen zullen je passeren in het verre oosten. Als je gebeten, gekrabd of gelikt wordt door een dier dat rabiës (hondsdolheid) bij zich draagt, kan het virus je lichaam binnendringen. Rabiës is een ernstige infectie. Het tast de hersenen aan en leidt tot de dood als er niets tegen gedaan wordt.

Voorkomen hondsdolheid
Blijf bij dieren uit de buurt. Vooral moeders met kleintjes zien je als een vijand als je hen nadert. Dieren aaien is ook geen goed idee. Voordat je op reis gaat, kun je je laten inenten met het rabiësvaccin. Lees meer over reisvaccinaties. Met het rabiësvaccin in lijf heb je geen antiserum meer nodig als je gebeten wordt. Het antiserum is op veel plekken moeilijk verkrijgbaar.

Genezen hondsdolheid
Als je gebeten bent door een dier, ga dan zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Heb je geen rabiësvaccinaties, dan heb je zo snel mogelijk een antiserum nodig. Als je wel ingeënt bent tegen rabiës, dan heb je meestal alsnog antibiotica en soms een tetanusinjectie nodig. Ga altijd naar het ziekenhuis als een dier je likt, krabt of bijt.

Let op:

• Niet elke vliegtuigmaatschappij laat je vliegen als je in het gips zit.
• Reis- en zorgverzekeringen vergoeden behandelingen soms niet als ze in dure klinieken plaatsvinden.
• Het is niet normaal dat iedereen in een ziekenhuis Engels spreekt. Check je reisgids voor goede ziekenhuizen met Engelssprekend personeel. Lukt het niet binnen de gewenste tijd bij zo’n ziekenhuis te komen, vraag iemand die Engels spreekt mee te gaan of communiceer via een vertaalsite of een woordenboek.
• Antibiotica wordt in Azië over het algemeen sneller voorgeschreven dan in Nederland.
• Het kan voorkomen dat de apotheker en jij elkaar niet helemaal goed begrijpen. Check daarom eerst wat voor medicijn je in handen hebt voordat je het inneemt. Je zult niet de eerste zijn die met een medicijn dat niet bij je klachten past de deur uitgaat. Het kan gevaarlijk zijn iets in te nemen dat niet bij de behoeften van je lichaam past, net als het gebruik van medicatie die niet bij je andere medicijnen past. Lees de bijsluiter goed en bel bij twijfel je huisarts.
• Het gevaar dat schuilt in het combineren van medicijnen zonder te weten wat het is geldt ook voor natuurlijke en traditionele geneesmiddelen.
• Bel bij twijfel met je huisarts of met het tropencentrum van een Nederlands ziekenhuis.

Naast deze – vrij heftige – ziektes kan je ook wat kleinere ongemakken oplopen tijdens je reis. Wat je hier het beste tegen kunt doen lees je in ons blog dat volgende week geplaatst wordt!