Je zit er natuurlijk totaal niet op te wachten ziek, zwak en misselijk te zijn als je Angkor wilt bekijken of wanneer je op het punt staat naar de Full moon party te gaan. Toch overkomt het zelfs de meest ervaren backpackers. Wij helpen je op weg.
Als je je niet lekker voelt voor een lange rit of vlucht, is het fijn om jezelf een beetje te kunnen helpen. Een paracetamol of ibuprofen verzacht je pijn een paar uur. Diarreeremmers kunnen op de meest onverwachte momenten van pas komen. ORS kan in dezelfde situatie helpen je toestand te verbeteren. Kun je eten en drinken niet binnenhouden, dan neemt je lichaam geen voedingsstoffen op. Als dit lang duurt, droog je uit. ORS is een mengsel van zouten en suikers. Deze oplossing helpt je lichaam water op te nemen. Om wondjes niet uit te laten groeien tot infecties, neem je ontsmettingsmiddel mee. Neem ook de bijsluiters van deze producten mee op reis.
Lag het aan het eten, heb je water binnengekregen onder de douche of was het iets anders? Waardoor je de reizigersziekte krijgt, is vaak moeilijk te zeggen. Eén ding is duidelijk; je lichaam wil de bacterie zo snel mogelijk kwijt. Naast diarree kunnen dramkrampen en misselijkheid voorkomen en soms ook koorts.
Voorkomen reizigersdiarree
Als backpacker ben je niet immuun voor de bacteriën die in Aziatisch kraanwater voor kunnen komen. Drink daarom altijd mineraalwater. Gebruik dit ook bij het tanden poetsen en voor het schoonmaken van voedsel. Zelfs als je tappunten voor drinkwater tegenkomt, op straat bijvoorbeeld, dan is de kans groot dat je ziek wordt als je dit water drinkt. Neem het zekere voor het onzekere. Check of de dop van je fles water bij aankoop verzegeld is. Als dit niet het geval is, kan de fles gevuld zijn met ander water.
Via verschillende wegen kun je per ongeluk kraanwater binnenkrijgen. De ijsblokjes in je drinken bijvoorbeeld, die kunnen van kraanwater zijn. Vraag daarom om drinken zonder ijs en let erg goed op wat er in een vers sapje gaat. Verder is de kans behoorlijk dat rauwe groenten en fruit zijn gewassen met kraanwater. Met name in minder toeristische gebieden is dit de normale gang van zaken. Eet daarom gekookt, gebakken, gestoomd, gefrituurd, gepasteuriseerd of gedroogd voedsel.
Genezen reizigersdiarree
Eerder in dit artikel las je dat diarreeremmers handig zijn, dit betekent niet dat ze je genezen. Moet je reizen, dan kun je diarreeremmers gebruiken. Als je in je hostel of guest house kunt blijven, dan kun je je lichaam beter laten doen wat het wil doen. Drink daarbij veel water. Je verliest veel vocht. Probeer te eten. In de meeste gevallen gaat reizigersdiarree vanzelf over binnen drie tot vijf dagen. Is dit niet het geval, dan is het goed naar een arts te gaan. Waarschijnlijk schrijft hij antibiotica voor. Bij koorts en bloed bij je ontlasting mag je geen diarreeremmers gebruiken. In dit geval is het aan te raden een arts te raadplegen.
In onder andere Tibet, Nepal en India zijn de bergen zo hoog dat je last kunt krijgen van hoogteziekte. Vanaf 2500 meter hoogte is voorzichtigheid gewenst. Veel jonge, vitale mensen hebben last van hoogteziekte. Onderschat niet wat minder zuurstof met je doet. Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid zijn kenmerken van hoogteziekte. In ergere gevallen zijn verschijnselen ademloosheid, evenwichtsloosheid, verwarring en buitenbewustzijn. Symptomen uit de laatste categorie zijn levensbedreigend. Het is belangrijk direct te dalen.
Voorkomen hoogteziekte
Stijg langzaam. Vlieg je in één keer van Delhi naar Ladakh, dan speel je Russisch roulette. Andersom hoeft geen probleem te zijn. Dalen kan sneller. Stijg bij voorkeur niet meer dan 300 meter per dag. Doe je dit toch, slaap dan in ieder geval op een punt dat niet hoger ligt dan 300 meter in verhouding met het punt waar je je een dag eerder bevond. Drink veel water. Drink geen alcohol en neem geen slaaptabletten.
Genezen hoogteziekte
Het belangrijkste is niet te stijgen als je last hebt van hoogteziekte. Heb je last van heftige symptomen, daal dan direct. Ademloosheid en bewusteloosheid zijn duidelijke signalen van je lichaam dat het meer zuurstof nodig heeft. Heb je last van mildere symptomen, daal dan indien dat mogelijk is. Pak rust, drink veel water en neem eventueel een paracetamol om je wat beter te voelen.
Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.
In veel grote Aziatische steden hangt smog in de lucht. Heb je last van ademhalingsproblemen, informeer voor vertrek bij je huisarts of je medicatie nodig hebt. Een manier om het inademen van vieze lucht te beperken, is het dragen van een mondkapje. Deze zijn te koop in Azië.
De verwarming van hostels en guest houses in de bergen is nog vaak een taak van de houtskoolbrander. Dit apparaat kan koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Gebruik het ding niet.
Gebruik je gezonde verstand! Bel bij twijfel een arts.
Onlangs schreven we ook over het voorkomen en genezen ernstigere ziektes in Azië.
Azië is een waar paradijs voor backpackers met een voorliefde voor…
Algemeen, BlogOp deze website en in onze reisgidsen vind je natuurlijk ontzettend…
AlgemeenHet was een prachtige reis. Met een backpack op je rug…
Algemeen