Zo spaar je geld voor je backpackreis in 2017

Zo spaar je geld voor je backpackreis in 2017

Ben je van plan om in 2017 een lange reis te gaan maken? Dan is één van je goede voornemens dit jaar vast sparen. Gelukkig gaat sparen prima hand in hand met goede voornemens als minder drinken en stoppen met roken. 🙂

Als je geld opzij wilt zetten voor een lange backpackreis en je jouw uitgaven drastisch wil verminderen is het allereerst belangrijk om te kijken naar wat je echt nodig hebt. Back to basic. Je hoeft je eten niet online te bestellen en je hebt geen dure parfum nodig.
Vanaf daar kun je gaan kijken naar hoe je al je uitgaven kunt verminderen. Kijk eens kritisch naar je wekelijkse uitgaven en bankafschriften. Waar gaat al dat geld heen elke maand en waar kun je op besparen?

Om je een beetje op weg te helpen, hebben we hier wat bespaartips voor je zodat je straks met een goedgevulde spaarrekening dat vliegtuig in stapt.

1. Set a goal
Stel jezelf een doel. Hoeveel geld heb je nodig en wanneer wil je dat bedrag bij elkaar hebben gespaard? Hoeveel moet je opzij moet zetten elke maand? Sparen is niet makkelijk, maar zolang je je doel voor ogen houdt, en wekelijks een balans opmaakt over hoe de zaken en voorstaan komt het goed. Bekijk ook ons artikel over het samenstellen voor je budget voor je reis naar Azië.

2. Eten!
Het grootste deel van een maandsalaris gaat, naast je vaste lasten, op aan eten. Boodschappen, restaurants, lunchen op werk of dat croissantje van de AH to Go. Hier is veel geld op te besparen.
Dus ons advies luidt: doe je boodschappen slim. Met één keer in de week alle boodschappen doen, ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je ze elke dag doet. Probeer, als de optie er is, ook altijd voor het huismerk te gaan.
En ja, wij vinden de AH ook heerlijk shoppen, maar kijk ook eens naar goedkopere alternatieven in de buurt.
Schrap uiteten gaan ook maar eventjes uit je agenda. Een avondje uit in een restaurant kost al gauw zo’n dertig euro, en daar kun je heel veel maaltijden zelf van koken. Als je dan toch in de keuken staat, kook dan lekker veel zodat je meteen een lunch hebt de volgende dag op je werk.

3. Dag LINDA.
Wat voor een abonnementen heb je op dit moment lopen? Veel tijdschriften zijn een behoorlijke kostenpost en veel is op internet te lezen. Kijk ook eens kritisch naar je eigen televisiegedrag. Kijk je veel tv of kijk je alles op internet? Je kan je kabeltelevisie elke maand opzeggen, en Nederland 1, 2 en 3 is gratis!
Loopt je telefoonabonnement ten einde? Neem een SIM only abonnement in plaats van een duur abonnement met een nieuwe telefoon. In sommige landen zijn veel zakkenrollers actief, dus het is beter om te wachten met de aanschaf van die nieuwe Samsung.

4. Sporten
Is een van je goede voornemens je in te schrijven bij een sportschool? Niet doen! Hoe verleidelijk de nieuwjaarsaanbiedingen ook zijn, het blijft een prijzig abonnement waar je aan vast zit. Waarom bind je de hardloopschoenen niet onder en ga je voor een rondje in het park?

5. Vriendenavond
Natuurlijk kun je met je vrienden blijven afspreken als je aan het sparen bent! Maar het hoeft echt niet altijd in die dure wijnbar in de stad. Koop zelf wat flessen wijn of speciaalbiertjes en spreek thuis af.

6. Bring it yourself!
Niks gaat boven een warme kop koffie van de Kiosk wanneer je staat te vernikkelen op het station. Of een kroket wanneer je na een lange dag werken. Alleen de prijzen op het station zijn erg hoog en door een zak nootjes in je tas te stoppen of je eigen koffie in een thermoskan mee te nemen bespaar je heel wat euro’s.7. Stop met roken
Dit punt heeft geen uitleg nodig lijkt ons.

8. Werk meer
Als je meer kan werken doe het! Meer werken betekent meer geld. Natuurlijk wil je niet alle zaterdagen werken, maar misschien helpt het om te bedenken dat je straks niet hoeft te werken en van de Thaise zon kunt genieten.

9. 48 uur
Probeer elke keer wanneer je iets duurs wil aanschaffen, 48 uur in te lassen voordat je werkelijk tot aankoop overgaat. Zeker nu online winkelen zo makkelijk gaat en met je met enkele muisklikken een drone in huis kunt hebben, is de lijn tussen -nodig hebben en -willen hebben erg dun.
Dwing jezelf om minstens twee dagen te wachten. Meestal was het een impuls en ben je al vergeten dat je het wilde hebben.

10. Kleding
Natuurlijk is het afhankelijk van de reis die je gaat maken, maar in de meeste gevallen gaan je oudste kleren mee in je backpack en moet je bij thuiskomst een toch hele nieuwe garderobe aanschaffen. Dus doe jezelf een plezier, houd de hand even op de knip voordat je op reis gaat. Bovendien is Azië veel goedkoper winkelen. Dus veel leuker.

11. Adventure fund
Zoek in je keukenkastjes naar een lege pot, plak er een sticker op met ‘Adventure fund’. Vanaf nu gaat daar al je kleingeld in. Je zult versteld staan hoeveel geld je op deze manier ‘ongemerkt’ spaart en hoe leuk het is om de pot steeds voller te zien worden.

12. Schoonheidsproducten
Een grote kostenpost zijn schoonheidsproducten. Vooral veel jonge vrouwen geven hun geld graag uit aan lekkere crèmes en andere goedjes. Maar bedenk voordat je een duur potje dagcrème aanschaft, dat je deze hoogstwaarschijnlijk ook niet in de bergen van Laos nodig hebt. Dus waarom nu wel?

13. Verzekeringen
Kijk eens goed rond op het internet naar verschillende verzekeringsmaatschappijen. Veel mensen nemen genoegen met het eerste wat ze tegenkomen. Houd deals en nieuwe aanbieders in de gaten.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


14. Pak de fiets of loop!
In plaats van met de bus naar het station of met de auto op visite bij die vriendin aan de andere kant van de stad, waarom niet lopen of fietsen? Je bespaart geld en het is gezond. Wie weet verlies je ook nog een paar ongewilde kerstkilo’s, wat weer mooi meegenomen is voor wanneer je poseert voor de vele reisfoto’s die gaan komen!

15. Keep focussed
Het is moeilijk om gefocust te blijven. Zeker na een paar weken actief sparen is de eerste uitdaging en het nieuwe er een beetje vanaf. Dan kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven. Zeker wanneer je vrienden wel lekker aan het uitgeven zijn. Houd je doel voor ogen en leg dit ook uit aan je vrienden. Ze zullen je keuzes dan beter begrijpen en je hierin steunen.

16. Zet grote uitgaven even op een laag pitje
Helaas, als je spaart voor een lange backpackreis, moet je nu eenmaal een paar dingen even opgeven: tegen de jaarlijkse skitrip, de nieuwste iPhone en dat dure concert moet je nee zeggen. Bedenk, het is maar tijdelijk.

We weten het, sparen kan lastig en frustrerend zijn. Zeker wanneer je gewend bent om geld te laten rollen, Maar onthoud dat, wanneer je later terugkijkt, is het uiteindelijk altijd de ervaring is die zich uitbetaald en niet het extra comfort.

Leven met een klein budget leert je hoeveel je uit jouw maandsalaris kunt halen en geloof ons, het is het allemaal waard wanneer je straks vanaf een tempel in Bagan de zon ziet opkomen.

Een heel goed 2017!

Wees sociaal

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0