Sumatra

Sumatra

Sumatra is het één na grootste eiland van Indonesië een van de vijf grootste eilanden ter wereld. Het eiland is gemakkelijk te bereiken vanaf Java, maar het voelt als een compleet andere wereld. Sumatra is grotendeels bedekt door tropisch regenwoud en het is er nergens vlak. Door dit bergachtige en groene landschap vind je hier een grote variëteit in flora en fauna.

Orang Utans

Orang Utans zijn een paar van de bijzondere diersoorten die Sumatra als hun huis zien. Op weinig plekken in de wereld leven deze grote apen nog in het wild, maar vooral op het noorden van Sumatra zijn ze nog volop te vinden. Vanuit verschillende steden worden tochten georganiseerd waarmee je de Orang Utans goed kunt bekijken. Zo ligt in de buurt van Bohorok één van de oudste nationale parken van Indonesië; Gunung Leuser. Naast de Orang Utans leven hier ook beren, olifanten, tijgers en honderden vogelsoorten.


Sumatra 1


Tobameer

Een van de hoogtepunten van Sumatra is het bekende Tobameer. Het meer is liefst 450 meter diep en bovendien ook één van de grootste meren in Zuidoost-Azië. In en op het meer kun je verschillende activiteiten beoefenen als zeilen, waterskiën en kanoën. Dat het meer gelegen is in een vulkanische krater maakt het nog meer bijzonder.

Overnachten op Sumatra

Er zijn genoeg hotels en guesthouses te vinden op Sumatra. Een guesthouse kan je makkelijk ter plekke regelen, maar je kunt er ook steeds meer online vinden. Voor enkele euro’s heb je al een kamer. Wil je iets meer luxe? Er zijn ook een aantal prima middenklasse hotels, waar je ook helemaal niet zo veel voor betaalt.

Overnachten Sumatra

Plantages

Sumatra staat bekend om de vele plantages die je op het eiland tegenkomt. Rubber, thee, tabak, hout en andere producten worden hier in plantages met grote mate gewonnen. Vele van deze zijn te bezoeken en hoewel je er niet al te veel kan doen is kijken hoe de lokale bevolking hier aan het werk is het bezoek al waard.


Sumatra 2


Tsunami 2004

Op 26 december 2004 werd Zuidoost-Azië getroffen door een vernietigende tsunami. Aceh, de meest noordelijke provincie op Sumatra, werd het zwaarst getroffen. De provincie is hiervan nog steeds niet helemaal hersteld en de resten van deze ramp zijn nog goed te zien.

Pulau Weh

Je kunt in heel veel bestemmingen in Indonesië goed duiken en snorkelen, zo ook op Sumatra. Op het eiland Pulau Weh kan dit misschien wel het beste van het hele land. Het mooie koraal en de grote hoeveelheid aan bijzondere vissen maakt dit een geweldige spot. Het eiland ligt net boven het uiterst noordelijke punt van Sumatra en is goed bereikbaar vanaf de stad Banda Aceh.

Hoe kom ik er?

Vanuit heel Indonesië en landen in de regio kan je naar Sumatra vliegen. Het grootste vliegveld op het eiland is Medan, maar ook Padang heeft veel verbindingen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Vroeger was de boot de beste en leukste manier om Sumatra te bereiken. Met de opkomst van het goedkope vliegen zijn veel bootroutes verdwenen. Vanuit Malakka in Maleisië, Singapore en het uiterste westen van Java gaan er nog wel boten, maar het is zelden de beste optie.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal

Share on Facebook0Pin on Pinterest2Tweet about this on TwitterShare on Google+0